Opgieting: het ultieme saunaritueel

Opgieting: het ultieme saunaritueel

De Aufguss, Löyly, opgieting… Het zijn allemaal titels voor het saunaritueel, wat voor veel saunafans ook wel de kers op de taart is van het gehele saunabezoek!

Het woord ‘opgieten’ zegt het al. Tijdens dit saunaritueel wordt er water met etherische olie op de kachel gegoten. Er zijn vele soorten etherische oliën die allemaal een verschillend effect hebben op uw gemoedsstad en gezondheid. Het water wat over de kachel word gegoten zorgt ervoor dat de temperatuur in de sauna daalt en de luchtvochtigheid stijgt. Hierdoor neemt jouw gevoelstemperatuur toe. Na het opgieten gaat de opgieter de warmte verspreiden met verschillende zwaaitechnieken en attributen. Denk hierbij aan een handdoek, vlag of waaier. Door deze luchtstroming wordt het isolerende laagje op jouw huid verbroken. In combinatie met de toegenomen luchtvochtigheid, lijkt het alsof het een stuk heter is.
De opgieting wordt steeds heter opgebouwd, wat kan leiden tot het ultieme opgietmoment: KIPPENVEL!

De lichaamstemperatuur kan wel oplopen tot 38,5 graden Celsius, waarmee een tijdelijke, kunstmatige koorts wordt opgeroepen. Door het vele zweten worden afvalstoffen nog sneller afgevoerd dan bij een gewoon sauna rondje en wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. De hoge temperatuur stimuleert voor een snellere aanmaak van antistoffen, waardoor gezondheidskwaaltjes minder kans hebben.

Nog nooit dit heerlijke saunaritueel meegemaakt?
Wij geven hier een aantal tips en tricks!

– Drink voldoende water voorafgaand de opgieting.
– De stofwisseling versnelt door de opgieting, dus eet voldoende gedurende de dag.
– Zorg dat je goed afgekoeld voor de opgieting aan (blijf voorafgaand minstens een half uur uit de sauna of stoombad)
– Hoe hoger je zit, hoe warmer het aanvoelt. Ga dus op een plek zitten die goed aanvoelt.
– Zorg dat je tijdens de opgieting rechtop zit. Hierdoor kun je beter adem halen en houd je het langer vol.
– Koel na de opgieting minstens 5 a 10 minuten af in de buitenlucht.
– Begin daarna met het afkoelen van je voeten en werk langzaam omhoog. Dit kan bij koude douches of in het dompelbad.
– Vergeet hierbij niet het hoofd mee te nemen, aangezien warmte ook via het hoofd het lichaam verlaat.
– Luister tijdens de opgieting goed naar jouw lichaam. Vind je het te warm, krijg je hoofdpijn, word je misselijk of duizeling, voel je dan niet bezwaard om voor het einde de opgieting te verlaten.
– Vermijd de opgieting als je koorts of een ontsteking hebt. Sowieso kun je beter niet naar de sauna gaan met koorts of een ontsteking.
– Drink geen water tijdens de opgieting. Je lichaam is aan het opwarmen en water wat kouder is dan je lichaamstemperatuur kan buikkramp veroorzaken.
– Stap niet direct onder de douche na de opgieting, zweten is een natuurlijke manier van het lichaam om af te koelen. Douchen sluit de poriën, waardoor dit proces stopt.

Opgietingen zijn een geweldig saunaritueel om de sauna ervaring uit te breiden.
Wij bieden opgietingen meerdere malen op een dag aan.

Bekijk hier het opgietschema.